Home » Geodezie / Topografice

Geodezie / Topografie

Geodezia(din greceste γη= Pămînt, δαιζω= a împărți) este o disciplina care descrie geometria suprafetei terestre ca baza pentru cartografie.

Ea se ocupă de asemenea si cu masurarea si reprezentarea pamantului, a campului sau gravitational si fenomenele geodinamice (deplasarea polilor, mareea terestra si miscarile crustei) in spatiul tridimensional variabil in timp.

Topografia este o ramura a geodeziei, si se ocupa cu tehnica masuratorilor unei portiuni a scoartei pamantului, cu determinarea pozitiei elementelor scoartei terestre pe suprafete mici (considerate plane), precum si cu tehnica reprezentarii grafice sau numerice a suprafetelor masurate, in scopul intocmirii de harti si planuri,care stau la baza documentatiilor cadastrale, sau altor proiecte din domeniul infrastructurii, arhitecturii, constructiilor si pentru domenii care necesita localizare in spatiul tridimensional.

In functie de domeniile in care se aplica, putem vorbii de topografia forestiera, topografia inginereasca, topografia hidrologica, topografia militara s.a.