Home » Prima pagina

Bine ati venit!

Masurarea si reprezentarea suprafetei terestre este inclusa in randul celor mai vechi stiinte al omenirii. Au fost gasite placute de lut gravate cu schite, planuri, al oraselor si terenurilor din imperiul Babilonian, Mezopotanian, provenind din secolul 3000-2000 i.Hr. In antichitate Egiptenii, apoi marii matematicieni ai lumii antice: Ptolomeu,  Euclid, Pitagora, au contribuit la dezvoltarea acestei stiinte. Definitiile lor privind sfericitatea  pamantului, formulele matematice dezvoltate sunt aplicabile si in zilele noastre.
 

In timpul imperiului Roman au aparut primele “baze de date”. Limitele oraselor au fost marcate cu pietre de hotar a caror copie a fost arhivata si in capitala imperiului la Roma. Legiunile Romane au avut nevoie de planuri topografice pentru marcarea limitelor noilor asezaminte in teritorii ocupate si au introdus cadastrul pentru impozitarea terenurilor. Oameni de stiinta din eviul mediu Kepler, Copernic, apoi Newton, pun bazele stiintifice privind forma si miscarea pamantului, contribuind astfel la dezvoltarea geodeziei.

Revolutia Franceza prin sloganul „Liberté, Égalité, Fraternité”a dat un nou imbold pentru impozitarea corecta a terenurilor, implicit si la realizarea noilor planuri cadastrale. Razboaiele Revolutiei Franceze au dus la dezvoltarea hartilor topografice militare si au aparut primele scoli de topografie-cadastru in Franta si Germania.

Noile tehnologii satelitare, si fotogrametrice, noile metode de determinari gravimetrice, echipamente de calcul si masurare moderne, permit obtinerea unor precizii ridicate si ofera posibilitatea realizarii unor harti, planuri, fotograme, de o calitate superioara. Dispar granitele stiintelor, ele se intrepatrund, receptoarele GPS le gasim aproape in fiecare autovehicul si pe baza hartilor putem naviga in orice colt al lumii. Printr-o singura comanda ne sunt furnizate prin internet pe telefonul mobil, harta zonei in care ne aflam.

Sunt aplicatii dezvoltate prin care putem naviga pe tot globul stand doar in fata calculatorului, putem vizualiza orase ,cladiri istorice sau obiecte de arta expuse in muzee. Aceasta stiinta permite azi, dezvoltarea unor tehnologii de varf cum ar fi avionul fara pilot, sisteme de dirijare prin satelit al utilajelor , sau al autovehiculelor.